De automobielsector is de derde klant van de Belgische kunststofverwerkende industrie qua tonnage, maar de belangrijkste qua omzet. Een 40-tal bedrijven zijn toeleverancier van de automobielindustrie. Voor sommigen is dit 100% van hun omzet, voor de meeste is het een deel van hun activiteiten.

Recente automodellen bevatten meer dan 100 kg kunststof auto-onderdelen.

Het gebruik van kunststof in de automobielsector heeft heel wat voordelen.

De kunststoffen verminderen het gewicht en het brandstofverbruik. Daarenboven verhogen zij de veiligheid en het comfort van de inzittenden. De belangrijkste onderdelen die door de leden van Federplast.be worden geproduceerd zijn: folies (veiligheidsglas, isolatie, decoratief), profielen (technische en beschermingsstrips), comfortschuim (zetels), hoofd- en armsteunen, technische spuitgietstukken (delen van de binnenbekleding, van carrosserie, bumpers, wieldoppen, spiegelbehuizing, handvatten), geblazen reservoirs (brandstoftank, remvloeistoftank, luchtkanalen).

De eisen van de automobielsector zijn een grote uitdaging voor de ontwerpers van vandaag. De oplossingen kenmerken hoge performantie, competitieve prijzen, design, comfort, veiligheid, minimaal brandstofverbruik en milieu- impact, wat vaak leidt naar een nieuwe generatie van lichtgewicht kunststoffen. Dit resulteert in het hoger volume van kunststoffen dat de laatste jaren gebruikt wordt in de automobielsector.

In West-Europa gebruikt de automobielsector jaarlijks ongeveer 3 miljoen ton kunststof, wat het equivalent is van 5,9 miljoen ton olie om deze te produceren. Er is een schatting dat er jaarlijks 8 miljoen ton olie wordt bespaard door het gebruik van lichtgewicht kunststoffen voor auto-onderdelen - dit resulteert op zijn beurt in een jaarlijkse CO2 reductie van ongeveer 28 miljoen ton.

Kunststoffen spelen een zeer belangrijke rol bij de innovatie van de automobielsector. Dan denken we bijvoorbeeld aan de design van de Daimler Benz's Smart auto en de ontwikkeling van lichtgewicht materialen die een essentiële rol spelen in de toekomst van de automobielsector en de ontwikkeling van meer energiezuinige auto's.

Google+