Met een marktaandeel van 18%, vormen bouwmaterialen een nipte tweede toepassing van kunststoffen. Hieronder alvast 3 belangrijke voordelen van kunststof binnen de bouwindustrie:

  • Goede isolerende eigenschappen laten toe energiezuinig te bouwen.
  • Duurzaamheid betekent een besparing in het onderhoud.
  • Gering gewicht maakt een zeer efficiënte en prijsgunstige constructie mogelijk.

 

Federplast.be telt een 40-tal fabrikanten van kunststof bouwmaterialen. De belangrijkste Belgische producenten zijn de isolatieschuimen (13 bedrijven), de plastic buizen (6 bedrijven), pvc-bouwprofielen  (7 bedrijven), bouwfoliën, gevel- en vloerbekledingen, dakbedekkingen, geprofileerde platen, kunststof beglazing...

Kunststof heeft verschillende vitale eigenschappen die een toegevoegde waarde geven aan de behoeften van de bouwsector.

Duurzaam en corrosiebestendig: Kunststoffen zijn duurzaam waardoor ze het ideaal materiaal zijn voor raamprofielen, tegels, vloeren en buizen.

Isolerend: Kunststof zorgt voor een effectieve isolatie voor koud en warm, bespaart energie en beperkt geluidsoverlast, ideaal voor pvc ramen, dakbedekkingen vloer- en gevelbekledingen.

Kosteffectief: Kunststof bouwproducten laten vaak een snelle en goedkope uitvoering toe, ze zijn duurzaam, corrosiebestendig en kennen een lang leven.

Onderhoudsvrij: Kunststoffen zijn onderhoudsarme producten, het volstaat ze regelmatig te reinigen teneinde hun levensduur te optimaliseren.

Hygiëne en zuiverheid: Kunststof buizen zijn ideaal voor water transport. Kunststoffen zijn een hygiënische keuze voor huishoudelijke oppervlaktes en vloerbedekkingen omdat ze zeer goed te onderhouden en waterdicht zijn.

Milieu en omgeving: Kunststoffen kennen een kost effectieve productie, zijn gemakkelijk te installeren en zijn duurzaam. In een standaard huis, is er een schatting gemaakt dat het energie-equivalent nodig voor de productie van kunststof isolatie na één jaar reeds teruggewonnen wordt. Na gebruik ervan, kan de kunststof hergebruikt worden of omgezet worden in een bron van energie

 

Google+