Een stormvast, water, - en winddicht eerbetoon aan de hedendaagse architectuur

Renolit ging de uitdaging aan

In Antwerpen is het nieuwe Havenhuis feestelijk geopend. Het ontwerp van de nieuwe hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen van de hand van architecte Zaha Hadid is een knap staaltje van de mogelijkheden van de hedendaagse bouwtechnieken. Bovenop een gerestaureerde brandweerkazerne rijst een dynamisch bootvormig volume. De vrij vormgegeven sculptuur is opgebouwd uit driehoeken die onder verschillende hoeken tenopzichte van elkaar een fonkelend lichtspel opleveren. Een knipoog naar Antwerpen dé diamant stad. Niet alleen van op grond en in gevelaanzicht heeft het gebouw een opmerkelijke vorm, ook het ca 1200 m2 groot plat dak is heeft een grillige vorm waardoor het geen evidente opdracht is om het dak waterdicht te maken. Renolit ging de uitdaging aan.

Door de sterke wind in het havengebied vangt de constructie van 40 meter veel wind. Een dak dat extreme weerselementen moet weerstaan, vereist naast stevigheid, ook winddichtheid en stormvastheid. De keuze voor Renolit Alkorplan F, met een dikte van 1,5 millimeter, is niet toevallig. “Voor een project als dit, is het belangrijk om op voorhand te weten welke krachten het systeem doorstaat. Dankzij dit Alkorplan F product en de Renolit expertise kond dit exact berekend worden. En het daksysteem kent eveneens uitstekende brandeigenschappen.” Normaal gezien zijn die PVC rollen een meter breed. De berekeningen hebben aangetoond dat de dakbanen in de rand-en hoekzones maximum 50 cm breed mochten zijn en dat iedere dakbaan 25 cm over haar lengte diende bevestigd te worden. Met als gevolg dat 4/5 van alle dakbanen in de lengte in 2 versneden is. Om zowel dakbanen als isolatie mechanisch te bevestigen zijn 21000 schroeven gebruikt.

Ook voor de aansluiting van de dakopstand en een vlotte overgang naar de indrukwekkende gevel, zochten we een gepaste uitweg met een complex maar uitvoerbaar detail” Een vloeibare afdichting zorgt voor een waterdichte overgang tussen de speciale, stalen draagbalken op het dakvlak en de dakbekleding zelf.

RENOLIT bewijst met dit project dat ze zelfs bij een complex ontwerp, de gepaste dakafdichting heeft

Google+