86%

Belgische kunststoffen doen veel beter dan wordt vermeld. Dit is het getal.

Ja er zijn teveel kunststof wegwerp-tasjes in de natuur. En als je het ons vraagt, ogenschijnlijk ook steeds meer en meer...

Wordt dit veroorzaakt door een toenemend aantal kunststof draagtasjes in België? Neen! Immers dat aantal daalt. En dat al sinds 2003. Wat verandert er dan zo moeizaam... ons wegwerpgedrag.

Sinds 2003 hebben kunststofverwerkers in België, als één van de koplopers in een Circulaire Economie, het initiatief genomen om het aantal eenmalige kunststof draagtasjes terug te dringen. "Dat deden we door kunststof draagtassen sterker te maken. Zo zijn ze steeds weer opnieuw herbruikbaar."

Het aanleren aan ieder van ons dat we opnieuw met een winkeltas naar de winkel moesten, was een hele opgave. Sommigen kregen het gewoon niet geleerd. Enkelingen nog steeds niet. Na meer dan 10 jaar van volgehouden inspanningen, en dankzij u allen, hebben de kunststofverwerkers het aantal eenmalige kunststof draagtasjes met 86% laten dalen.

Vandaag blazen we met z'n allen de loftrompet omdat Engeland de 80% zou bereiken. En terecht. Maar laat ons niet vergeten dat België die kaap al lang genomen heeft!

De sector van kunststof en rubberverwerkers vraagt nu aan alle ministers om alle eenmalige zakjes betalend te maken. "Daarmee zouden wij de resterende 14% verder kunnen verlagen. Een algemene betaling zou daarbij enkel het voorbeeld van Nederland volgen. Een eenmalig wegwerpzakje kost daar 0,25€. Het zou mensen ervan weerhouden om de wegwerpzakjes onachtzaam weg te gooien. Onze industrie neemt ze graag terug. Waarom? Omdat we van de synthetische vezels aanwezig in elke kunststof nieuwe kunststoffen maken. Kunststoffen zijn immers al lang perfect recycleerbaar. Tijd dus dat iedereen meedoet." besluit Petri Ven, Secretaris-generaal van Federplast.be.

Google+